torsdag 3 december 2009

Alzheimers vid kraftledningar?

PK hade tänkt skriva något om Times lista över årets bästa innovationer, men råkade begå misstaget att bläddra i Metro. Där rapporteras om att en forskargrupp från Basel hittat ett samband mellan Alzheimers sjukdom och kraftledningar. Orsaken är att ett företag i Göteborg bjudit in artikelförfattaren till Sverige för att hålla en föreläsning på ämnet. (En synnerligen dyr sådan. Det är lönsamt att skrämmas.) Så här påas evenemanget:

Martin Röösli just har genomfört en stor studie i Schweiz som visar på en ökad risk för Alzheimers sjukdom för de som bor nära kraftledningar. För första gången i Sverige presenteras denna viktiga studie. Man har i tidigare studier funnit en ökad risk för Alzheimer hos yrkesgrupper med magnetfältsexponering, men detta är den första studien i världen som undersöker boende vid kraftledningar och Alzheimers.


Det låter ju farligt. Artikeln i Metro upplyser oss om att det är dubbelt så hög risk att dö av Alzheimers om man bor mer än 15 år inom 50 meter från en kraftledning. Låt oss titta närmare på det påståendet:

(Länk till artikeln.)


Holy statistical significance, Batman! Det är dubbelt så hög risk att dö av MS om man bor 200 meter från en kraftledning än om man bor mindre än 50 meter därifrån! Och risken att drabbas av ALS minskar med 27% om man bor nära en kraftledning! Eller... Erm... Ja.

Foliehatt på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar