torsdag 10 december 2009

Fear extinction i DN

Efter en dags misslyckade labbar och oenigheter med hr. Professorn råkade PK igår kväll snubbla över DN vetenskaps senaste artikel. (DN, allt är förlåtet. Bär mina barn.) Om man bortser från den efterblivna rubriken (Hett tips: att haussa en studie med motiveringen att den visat att "hjärnan kan omprogrammeras" är inte så lyckat, med tanke på att det är ett organ vars definierande egenskap är att kunna omprogrammeras.) så rapporterar den inte bara om något PK tycker är intressant, den är rätt välskriven också.

Lång historia kort:För ett par år sedan råkade man mer eller mindre av en slump upptäcka att en av de äldsta kärlmedicinerna på marknaden också kan blockera skräckupplevelser förknippade med traumatiska minnen. Stor uppståndelse, spännande djurförsök, osv. Nu har en forskargrupp i New York upprepat effekten på människa utan att använda några läkemedel. Genom att lära försökspersoner att vara rädda för ett stimulus genom att para det med elstötar. De försökspersoner som fick utsläckningsträning (dvs. stimulus utan stötar) tio minuter efter den första träningen försvann rädslan. De som fick utsläckningsträning sex timmar senare visade inte samma effekt.



Intressant om effekten visar sig vara rubust. Så fort våra associativ inlärnings-personer lagt av med att ha svininfluensa (ett jävla osätt) måste PK fråga dem vad de tycker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar