måndag 7 december 2009

Lite autism, lite fysiologi, lite vaccin

Det verkar vara en del ståhej (t.ex. här)kring en artikel om place-celler i hippocampus som presenterades på SFN i Chicago. Samtidigt är folk på PKs labb alldeles till sig över en ny bildbehandlingsmetod med det genomamerikanska namnet STORM som också presenterades på SFN. Den senare innehåller till och med det superintressanta prefixet nano. Hur intressanta dessa två artiklar än är så tycker PK ändå att det bästa som kommit från SFN i år är resultat som presenterades på SFN 2008 i Washington.

Giacomo Rizzolatti har pratat sig varm om sina spegelneuron ett tag nu, och förra året var det dags för storföreläsning om hans nya favorithypotes, att dessa på något sätt är inblandade i tillstånd på autismspektrat. Under året har artiklar (t.ex. denna och denna) börjat dyka upp med resultaten han baserade detta på. Så pass att han nu gått ut med en review och sammanfattar det så här:

According to this new mirror hypothesis on the neural
basis of the autistic deficit in understanding others, there is
a dissociation, in autism, between the capacity to understand
the what of an action (carried out by the basic mirror
neurons mechanism) and the why of it[.]


På autismfronten har för övrigt ytterligare en artikel som förkastar sambandet med MMR-vaccin kommit ut, men det lär inte ändra så mycket i den debatten. Roligare då att läsa Rizzolattis och andras försök att få in lite kausalitet i ämnet, samt för den delen den färska motreaktionen mot spegelneuronbegreppet i människor (t.ex. här). Sedär. En vetenskaplig debatt om autism.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar