måndag 14 december 2009

EEG är så nittonhundratal

Dags för en stund med alla akademikers favoritsällskapslek: Att racka ner på andra akademiker.

EEG. (Konstpaus för att låta PK dra ett dramatiskt andetag.) Det går att mäta en viss grundläggande hjärnverksamhet med skalpelektroder, och om man inte har för höga krav kan man använda mätningarna till att göra vissa mycket enkla grejer. That's it. Det var en nyhet på 1920-talet och har inte utvecklats nämnvärt det senaste halvseklet. Kan vi snälla komma över det nu?

Så. Mycket bättre. Hur som helst verkar det råda inflation på att bli oproportionerligt imponerad av EEG på sistone. EEG-spel för alla de gamers därute som är trötta på praktiska spelkontroller. Time Magazine rankade nyligen Twitter med EEG som årets nionde viktigaste innovation. För att förtydliga, så är alltså årets nionde viktigaste innovation att koppla en femtio år gammal grunka till en PC och skriva en mening som mycket enklare hade kunnat skrivas med en annan gammal uppfinning, tangentbordet. (Till Times försvar bör påpekas att de rankar det elektroniska ögonimplantatet (en mycket tuff och på många sätt revolutionerande grunka inom sitt fält) som nummer tio.

Via den transhumanistiska bloggen Människaplus har detta dykt upp:



Till skillnad från den jämngrå EEG-massan gör forskarna i filmsnutten i alla fall ett ganska intressant påstående: Att de lyckats koppla ihop två hjärnor direkt. Synd bara att det inte är vad de gjort. De har låtit en person skicka en EEG signal till en dator som producerar ett visuellt stimuli för en annan person, som förstås ger utslag på ett EEG det med. *tumbleweed*

I brist på glass har PK letat reda på följande filmsnutt för att det här inte ska förvandlas till ett renodlat gnällinlägg. Mina damer och herrar, ett gäng galna australiensare:



Läskig musik: Check. Absurt invecklad elektronik: Check. Bilder på ögon som är uppspärrade så mycket att det måste vara obekvämt: Check.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar